Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμνάριο “Πώς καθορίζεται το γλωσσικό λάθος;”

5 Νοεμβρίου 2022
διαδικτυακά (10.30-13.30)

Στο πλαίσιο του “3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την ετυμολογία της ελληνικής” (4 και 5 Νοεμβρίου 2022) το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ. διοργάνωσε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου από τις 10.30 έως τις 13.30 διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο “Πώς καθορίζεται το γλωσσικό λάθος;”.

Το Σεμινάριο αφορούσε τη σχέση των γλωσσικών λαθών με τη γλωσσική αλλαγή καθώς και τα ορθογραφικά λάθη, και σε αυτό συζητήθηκαν θέματα όπως:

  • Γλωσσικό λάθος ή γλωσσική αλλαγή;
  • Με βάση ποια κριτήρια καθορίζεται το ορθό ή το λάθος στην κοινή νεοελληνική; 
  • Διόρθωση τύπων της δημοτικής με βάση τους κανόνες της καθαρεύουσας
  • Το είδος ‘διορθωτής’ (βασικά χαρακτηριστικά)
  • Ποιος θα διορθώσει τους διορθωτές;
  • Γλωσσικό και ορθογραφικό λάθος: ομοιότητες και διαφορές.

Το Σεμινάριο διαρθρώθηκε σε τρεις ωριαίες φάσεις ως εξής (συντονίστρια: Δ. Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.):

1η φάση: παρουσίαση με τίτλο “Αποθανατίζω – απαθανατίζω: κανονιστικές παρεμβάσεις και η ιστορική εξέλιξη της κοινής νέας ελληνικής” (Χρ. Τζιτζιλής, ομότιμος καθηγητής Ιστορικής και Βαλκανικής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.),
2η φάση: παρουσίαση/συζήτηση των απαντήσεων σε ερωτηματολόγιο που θα τεθεί υπόψη των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν (Γ. Παπαναστασίου, καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., Α. Ρεβυθιάδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.),
3η φάση: συζήτηση ερωτημάτων που θα θέσουν οι εκπαιδευτικοί (Χρ. Τζιτζιλής, Γ. Παπαναστασίου, Α. Ρεβυθιάδου).

Κόστος εγγραφής στο Σεμινάριο: 10 ευρώ (και δίνει το δικαίωμα να παρακολουθήσετε δωρεάν το Συνέδριο).

Πρόσκληση

Εγγραφή