Εκδηλώσεις & Δραστηριότητες

1ο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινή, τις κοινές και τη διαμόρφωση της κοινής νεοελληνικής

3-4 Νοεμβρίου 2017
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη] του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργανώνει το «1ο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινή, τις κοινές και τη διαμόρφωση της κοινής νεοελληνικής» στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2017, στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του Συνεδρίου είναι να εξετάσει τα προβλήματα που συνδέονται με τη διαμόρφωση της κοινής στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες βαλκανικές χώρες, προσφέροντας μια ευκαιρία για επαναπροσέγγιση σχετικών θεωρητικών προβλημάτων και για επανεξέταση όψεων της ελληνιστικής Κοινής.

Στο Συνέδριο έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν ερευνητές με διεθνή αναγνώριση και διακεκριμένη προσφορά στις περιοχές αυτές, όπως οι David Britain (University of Bern, Switzerland), Ranko Bugarski (University of Belgrade, Serbia), Brian Joseph (Ohio State University, Columbus U.S.A.), Peter Trudgill (University of Agder, Norway), Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) κ.ά.

Παρουσίαση του βιβλίου "Ν. Παρασκευόπουλος, Οι μέλισσες και οι λύκοι"

10 Φεβρουαρίου 2017
Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης, Αθήνα

Στις 10 Φεβρουαρίου 2017, στις 7.00 μ.μ., παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ν. Παρασκευόπουλου, "Οι μέλισσες και οι λύκοι: μελέτες ιστορίας του ελληνικού δικαίου" στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, στην Αθήνα.

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων 2016

15-16 Δεκεμβρίου 2016
Νέο Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσε "Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων" στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2016, 10.00-15.00, στο φουαγέ του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πρόσφατες και παλαιότερες εκδόσεις προσφέρθηκαν σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ειδικές τιμές.

1ο Διεθνές Συνέδριο για τις Γλωσσικές Επαφές στα Βαλκάνια και στη Μ. Ασία

3-5 Νοεμβρίου 2016
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργάνωσε το «1ο Διεθνές Συνέδριο για τις Γλωσσικές Επαφές στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία» στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2016, στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του Συνεδρίου ήταν να εξετάσει τις γλωσσικές επαφές στα Βαλκάνια και στη Μ. Ασία, με επίκεντρο κυρίως τις σχέσεις της ελληνικής με άλλες γλώσσες στις περιοχές αυτές.

Στο Συνέδριο είχαν προσκληθεί ως κύριοι ομιλητές οι καθηγητές Bernt Brendemoen (Universitetet i Oslo) και Klaus Steinke (Universität Erlangen), κορυφαίοι μελετητές ζητημάτων που σχετίζονται με τις Γλωσσικές Επαφές στις περιοχές που αποτελούν το αντικείμενο του Συνεδρίου. Επίσης, συμμετείχαν ερευνητές με διεθνή αναγνώριση και διακεκριμένη προσφορά στον χώρο αυτό, όπως οι Brian Joseph (Ohio State University, Columbus), Matthias Kappler (Università Ca’Foscari, Venezia), Irena Sawicka (Polska Akademia Nauk, Warszawa), Andrej Sobolev (Universität Marburg) κ.ά.

Διημερίδα "Ερωτήσεις-απαντήσεις στην Προφορική Επικοινωνία"

13-14 Οκτωβρίου 2016
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη] του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για τον προφορικό λόγο και του ερευνητικού προγράμματος Γλωσσική Διεπίδραση και Ανάλυση Συνομιλίας, διοργάνωσε τη δεύτερη διημερίδα για την ελληνική γλώσσα στην προφορική επικοινωνία στις 13-14 Οκτωβρίου 2016, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., στη Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο της διημερίδας ήταν οι Ερωτήσεις-απαντήσεις στην Προφορική Επικοινωνία.

Στόχος της διημερίδας ήταν να εξετάσει συστηματικά όψεις της βασικής αλληλουχίας της ερωταπόκρισης σε καθημερινές ή και θεσμικές περιστάσεις επικοινωνίας. Επιπλέον, η διημερίδα φιλοξένησε μια συνεδρία αφιερωμένη στο ζεύγος ερώτηση-απάντηση σε άλλες γλώσσες, ώστε τα ελληνικά δεδομένα να ενταχθούν στη διαγλωσσική συζήτηση των ερωταποκρίσεων από την οπτική της γλωσσικής διεπίδρασης. Στη διημερίδα είχε προσκληθεί και συμμετείχε ως κύρια ομιλήτρια η κ. Marja-Leena Sorjonen, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και Διευθύντρια του Φινλανδικού Κέντρου Αριστείας για τη Διυποκειμενικότητα και τη Διεπίδραση.

Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

19-29 Σεπτεμβρίου 2016
Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, Lonsdale 168, Μελβούρνη, Αυστραλία

Ο Τομέας Εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας (υπεύθυνος: Μάνος Τζιμπραγός, διευθυντής των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας, μαζί με την κ. Βίκυ Μαρινέλη, ανώτερη λειτουργό στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της πολιτείας της Βικτώριας), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (συμμετείχαν ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παναγιώτης Ανδρέου και ο διευθυντής Γιώργος Παπαναστασίου), διοργάνωσαν ένα Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών από τις 19 ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2016, στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας (Ελληνικό Κέντρο), οδός Lonsdale 168, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Η Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.: από το παρόν στο παρελθόν και το μέλλον

27 Ιουνίου 2016
Αίθουσα Τελετών, Παλαιό Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ.

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στον εορτασμό των 90 χρόνων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., που διοργάνωσε η Κοσμητεία στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, στις 6.30 μ.μ.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Δημήτρης Μαυροσκούφης με θέμα "Η Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.: μια ποδηλάτισσα στο σύμπαν των επιστημών", η Πρόεδρος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας κ. Αγγελική Κοιλιάρη με θέμα "Ξένες γλώσσες – ξένοι πολιτισμοί στη Φιλοσοφική Σχολή: παράθυρο στην εξωστρέφεια, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την επικοινωνία", και ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, με θέμα "Η Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και η ιστορία της ελληνικής γλώσσας". 

Επιμορφωτική Ημερίδα για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

17 Μαΐου 2016
Αμφιθέατρο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Κοζάνη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στην Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα "Η νέα ελληνική γλώσσα και η διδασκαλία της γραμματικής και της ορθογραφίας στο Δημοτικό Σχολείο" που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος της 1ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κοζάνης κ. Ζωή Μήλιου στις 17 Μαΐου 2016, στην Κοζάνη.
 

13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

12-15 Μαΐου 2016
Περίπτερα 13 και 15, Helexpo, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από τις 12 έως τις 15 Μαΐου 2016, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο 13, εκθετήριο 85). Η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου είχε ως θέμα τους "Πρόσφυγες, τότε και σήμερα", ενώ τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία.

Υποστήριξη του 12ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Σκραμπλ

6-9 Μαΐου 2016
Πολυχώρος Cosmos, Παραλία Κατερίνης

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών υποστήριξε το "12ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκραμπλ", το οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Σκραμπλ στον Πολυχώρο Cosmos, στην Παραλία Κατερίνης από τις 6 έως τις 9 Μαΐου 2016. 

Υποστήριξη του 2ου Διαγωνισμού Γλώσσας LexiGame

21 Aπριλίου 2016
1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών υποστήριξε τον "2ο Διαγωνισμό Γλώσσας LexiGame", ο οποίος διοργανώθηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος". Στον διαγωνισμό συμμετείχαν το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος" και το Πειραματικό Γενικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων 2015

17-18 Δεκεμβρίου 2015
Νέο Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσε "Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων" στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2015, 10.00-15.00, στο φουαγέ του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πρόσφατες και παλαιότερες εκδόσεις προσφέρθηκαν σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ειδικές τιμές.

1ο Διεθνές Συνέδριο για την Eτυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας

5-6 Νοεμβρίου 2015
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσε το «1ο Διεθνές Συνέδριο για την Eτυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας (Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας)», στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2015 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη).

Στο συνέδριο εξετάστηκαν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που αναφέρονται στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας όλων των περιόδων της και των μορφών της, διαλεκτικών και μη. Επίσης, παρόμοια ζητήματα που αφορούν τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, με έμφαση στην ετυμολογική διερεύνηση των ελληνικών στοιχείων στις άλλες βαλκανικές γλώσσες.

Θεματικές περιοχές του συνεδρίου, μεταξύ άλλων: (α) θεωρητικά ζητήματα για την ετυμολογία της ελληνικής, (β) συγκεκριμένες ετυμολογικές προτάσεις για λέξεις της αρχαίας, μεσαιωνικής και νέας ελληνικής, (γ) ετυμολογία και διαλεκτολογία, (δ) ετυμολογία και γλωσσικές επαφές, (ε) ετυμολογία και φιλολογία (αποκατάσταση κειμένων, προεπιστημονική ετυμολογία), και (στ) ετυμολογία και εκπαίδευση.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ερευνητές παγκοσμίως γνωστοί για την προσφορά τους στον χώρο της ελληνικής ετυμολογίας, όπως ο καθηγητής Ch. de Lamberterie (Sorbonne IV, Παρίσι), ο ακαδημαϊκός M. Sala (Ρουμανική Ακαδημία, Βουκουρέστι), ο ακαδημαϊκός A. Loma (Σερβική Ακαδημία, Βελιγράδι), ο καθηγητής M. Meier-Brügger (Freie Universität, Βερολίνο), κ.ά.

12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

7-10 Μαΐου 2015
Περίπτερα 13 και 15, Helexpo, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που διεξήχθη από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2015, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο 13, εκθετήριο 52). 

Παρουσίαση του βιβλίου "Α. Δελμούζος, Ανάλεκτα"

29 Απριλίου 2015
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) διοργάνωσε, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), Ημερίδα με θέμα: «Η γλώσσα είναι μόνο μέσον», στην οποία μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. το Ιδρύματος κ. Γιώργος Κεχαγιόγλου, με θέμα «"...Κι όλοι μαζί σκαλί σκαλί ώς την ανέφικτη κορφή...". Από τα οράματα της ανάβασης στο τρέκλισμα της προσγείωσης: Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1959 ώς το 1965».